dinsdag , 16 juli 2024
Home / 2014 / Soest 2014

Soest 2014

Vrijdagavond 27 juni alweer de zesde puntenwedstrijd voor de VTN 9,5 ton Supersport. Een enerverende avond voor team Rockinghorse met hoogte- en dieptepunten.

De baan bestaande uit een combinatie van klei en zand ligt er vanavond op het eerste gezicht goed bij. MvJ2 begint de avond met een Full-pull. De afstelling van de Hyproslee staat gelijk zwaar gezien het feit dat team White Champ met de Daf en van Walsem met de Scania niet in staat zijn om de 100m te halen, zelfs niet na een 2e kwalificatiepoging.

Voor Rockinghorse junior lijkt de kwalificatie geen probleem, maar niets is wat het lijkt. Bij het bereiken van de full-pull probeert Arjan van het gas af te gaan en wordt de koppeling vrij getrapt. In plaats van dat het toerental afneemt vliegt het toerental van de motor omhoog en lijkt het erop dat de motor op hol slaat. Nu moet je als rijder rustig kunnen blijven en moeten de veiligheidsvoorziening die op de trucks zitten hun werk gaan doen. Paniek is een slechte raadgever roept Arjan altijd dus wordt op een ogenschijnlijk rustige wijze de noodstopprocedure afgewerkt, bestaande uit het dicht gooien van de klep in de luchtinlaat en het blokkeren van de brandstoftoevoer naar de motor. Bij het wegnemen van deze voorwaarden komt de motor van junior vanzelf tot stilstand. Het blijft echter een spannend moment, wat overigens zelden voorkomt. Voor de rijder en voor de toeschouwers blijft het altijd oppassen, een op hol geslagen motor kan levensgevaarlijk zijn.  Met een sleeptractor wordt de junior naar het Parc Fermé gesleept. Na een inspectie komt men tot de conclusie dat er waarschijnlijk iets aan de brandstofpomp mankeert en wordt besloten dat RH junior niet meer meerijdt vanavond.

Rockinghorse senior maakt ook een moeilijke start in de 1e kwalificatie. Bij het optoeren van de motor lijkt het toerental van de turbo achter te blijven. Met weinig turbodruk probeert de senior van de startlijn te komen maar het toerental van de motor loopt terug waardoor de motor bijna uitwaait. Even wordt er nog getwijfeld door Bram, maar toch wordt besloten om de run af te breken waardoor we met een vrijwillige stop te maken krijgen. Rh senior wordt teruggesleept naar de startlijn en krijgt een nieuwe kans om zich te kwalificeren voor de pull-off. Ook bij deze herkansing komt senior moeilijk uit de startblokken, door lang op de koppeling te rijden en de versnelling een tandje lager te hebben gekozen komt de motor er toch nog bovenop. Uiteindelijk wordt de 100m gehaald maar een mooie run is het niet.

Wat is er aan de hand?

In de kwalificatie hebben we een andere turboconfiguratie geprobeerd, net zoals op de demowedstrijd in Renswoude. Middels deze run hebben we weer essentiële informatie verzameld en kunnen we weer verder bouwen aan de prestaties van Rockinghorse senior.

Dit houdt wel in dat we met deze turboconfiguratie vanavond niet verder kunnen rijden. Hiermee is al enigszins rekening gehouden door onze monteur en 2e rijder Jarno die met de mobiele werkplaats van Transport Service Bommelerwaard (TSB) afgereisd is naar Soest. Besloten wordt om tussen de kwalificatie en de pull-off eventjes een turbo te wisselen.

De race tegen de klok is begonnen!

Door Jarno en Reiner wordt aangevangen met demontagewerk waardoor de turbo tijd krijgt om af te koelen. Aangezien de motor na de kwalificatie nog bloedheet is en we geen monteurs hebben met vuurvaste handen, gaat men omzichtig te werk. Uiteindelijk wordt de turbo aan het inlaathuis beetgepakt en tussen de motor en de intercooler uitgehaald. Vervolgens de oude turbo op zijn plek en de boel in omgekeerde volgorde weer monteren. Na de nodige zweetdruppels zijn onze monteurs Jarno en Reiner ruim op tijd klaar om de senior weer aan de pull-off te laten deelnemen. Bram gaat nog even wat olie spoelen voordat de motor weer gestart wordt en klaar is de wisselactie weer. Staaltje teamwork mannen, geweldig!!

Het optoeren van de senior klinkt nu weer als vanouds en de pull-off wordt met 90,84m afgesloten. Met een 9e plaats voor senior en een 15e plaats voor junior keren we huiswaarts.

Een enerverend potje truckpullen voor team Rockinghorse hier in Soest. Komende week kijken of we de problemen met junior boven water kunnen krijgen, want op zaterdag 5 juli worden we weer verwacht in Rijsbergen.

Hieronder staan de foto’s van Soest. Verder naar onderen, vindt u de filmpjes.

 

 

Sr. kwalificatie poging 1

Sr. kwalificatie poging 2

Sr. pull off

Kijk ook op

Werkhoven 2017

Na de opgelopen versnellingsbak schade in Merksplas was  het tijd om te repareren. Gelukkig zat …