zaterdag , 25 mei 2024
Home / 2017 / Als alles maar op z’n plek blijft zitten

Als alles maar op z’n plek blijft zitten

Bram van Tuyl op z'n vertrouwde stek, achter het stuur van de Blue Legend

 

‘Als alles maar op z’n plek blijft zitten!’

Brakel – Bram van Tuyl mag dan dit seizoen 60 kaarsjes uit moeten blazen, maar de ambitie van de transportondernemer en piloot van de Blue Legend staat nog altijd fier overeind. Vrijdag begint dan eindelijk het truckpullingseizoen 2017. Plaats van handeling: Herwijnen.

Heb je zin in de competitie?

“Natuurlijk! Wat dacht jij dan? Gas erop!”

Hoe bereid jij je eigenlijk voor op zo’n eerste officiële wedstrijd?

“De voorbereiding op zo’n wedstrijd is eigenlijk hetzelfde als altijd. We willen er op tijd zijn. Vooraf bespreek ik met de engineers al in welke versnelling we gaan rijden. Maar het scheelt dat we dit seizoen al een paar keer voor de sleepwagen hebben gestaan. Assen, Ahoy, de testdag in Nederhemert. We beginnen hem al aardig door te krijgen.”

Ben je tevreden tot dusver?

“We hebben natuurlijk veel veranderd deze winter. Dus een beetje spannend was het allemaal wel. Maar de motor doet het gewoon super. De rest afstemmen op de power; dat is nu de grootste uitdaging. Als je ziet wat we daarin al tegen gekomen zijn! Er kwam zoveel power vrij, dat we wel een paar keer flink verrast zijn in de constructie. Op een gegeven moment wisten we eigenlijk zeker dat we alles gedicht hadden. Dat het hele circuit geen zwakke plekken meer kende, maar op de testdag in Nederhemert vloog de dop van het oliereservoir eraf. Een plek die je vooraf niet had kunnen bedenken. Maar ook dat is geanalyseerd en opgelost.”

Is dat het grote verschil met vorig seizoen? Dat de motor betrouwbaar lijkt en dat je vooral kunt focussen op de constructie?

“Ja, dat denk ik wel. We zijn natuurlijk vorig jaar de uitdaging aangegaan om een auto neer te zetten die competitief kan zijn in de top van het klassement. Daar zijn honderden, zo niet nog meer uren in gaan zitten. Maar dat lijkt z’n vruchten af te werpen. Nu is het vooral zorgen dat de rest van de auto ook top wordt. De constructie, maar ook met de banden kunnen we nog sterk verbeteren.”

Blue Legend heeft sinds dit seizoen een unieke samenwerking met Profile Altena en Profile Nout. Wat brengt jullie dat?

“Het is te vroeg om te zeggen wat het ons brengt. Maar dat het winst op gaat leveren, kan bijna niet anders. We hebben inmiddels de beschikking over meerdere bandensets. Waardoor we meer keuze hebben, zeker ook rekening houdend met de ondergrond waar we op rijden. En binnen het team zijn er twee bandenengineers bijgekomen. Die nemen ongelofelijk veel kennis mee. Daar gaan we gegarandeerd van profiteren, daar heb ik alle vertrouwen in.”

Wat verwacht je van Herwijnen?

“Het is natuurlijk dichtbij. We zullen daar veel fans ontmoeten. Dat is altijd leuk.”

Ik bedoelde het meer sportief.

“Als alles op z’n plek blijft zitten en we maken geen fouten, dan zeker top-5.”

Kijk ook op

Stroe 2017 EK

Nadat we ons met een gedeelde eerste plaats in Meerkerk bij de NTTO 8,5 ton …